Το πιο κρύο μέρος του πλανήτη δεν είναι αυτό που πιθανότατα έχεις στο μυαλό σου!

Κοινοποιήστε:Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πιο είναι το πιο κρύο μέρος στον κόσμο; Αυτό το μέρος που έχει τόσο χαμηλές θερμοκρασίες που ούτε να σταθούμε δε θα μπορούμε με αυτές που έχουμε συνηθίσει εδώ στην Ελλάδα.

Με το που βάζει λίγο κρύο στην Ελλάδα ή ρίχνει λίγο χιόνι κλεινόμαστε μες το σπίτι, ανάβουμε σόμπες, καλοριφέρ, φτιάχνουμε σούπες… Τι να πούνε και οι άνθρωποι που ζουν στις πιο κρύες περιοχές όλου του κόσμου; Που έτσι – και χειρότερα βασικά – περνούν ολόκληρους μήνες κι όχι απλά μερικές μέρες; Βέβαια, το έχουν συνηθίσει, γιατί αν ήμασταν εμείς στη θέση τους δε θα το αντέχαμε τόσο κρύο.

10+1 μέρη του κόσμου που είναι πολύ πιο όμορφα χιονισμένα

Όμως, ποιο είναι το πιο κρύο μέρος στον κόσμο; Αυτό που πιάνει τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες τον Χειμώνα;

Δε θα σου πούμε απλά ένα, αλλά τρία μέρη που είναι ιδιαίτερα κρύα. Μάλιστα, πρόκειται για την πιο κρύα πόλη, το πιο κρύο χωριό κι ένα ακόμα μέρος που είναι ιδιαίτερα κρύο όλο τον χρόνο.

Το Οϊμιάκον (Oymyakon) στη Ρωσία θεωρείται το πιο παγωμένο χωριό του πλανήτη, ενώ ονομάζεται και «Πόλος του κρύου» εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών. Εκεί κατοικούν μόνιμα περίπου 500 άτομα και από το 1920 έχει υπάρξει τόπος έλξης για τους βουκόλους, που έκαναν μία στάση εκεί για να πιούν νερό τα κοπάδια τους. Επιπλέον, οι κάτοικοι στο Οϊμιάκον τρώνε κατά βάση κρέας ταράνδου ή αλόγου, μιας και δεν φυτρώνει τίποτα εκεί. Η χαμηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία του Οϊμιάκον ήταν -71,2 βαθμοί Κελσίου.

Θεωρείται το πιο παγωμένο κατοικήσιμο μέρος της Γης, μιας και στην Ανταρκτική δεν ζει μόνιμα κανείς.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη QR Media (@qrmedia)

Το Γιακούτσκ (Yakutsk) της Ρωσίας είναι η πιο κρύα μεγαλούπολη του κόσμου, καθώς έχει τις πιο χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πόλη, με μέση μηνιαία θερμοκρασία τον Ιανουάριο τους –38,6 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SIMAS | Traveler, Film Maker (@simassuminskas)

Ωστόσο, το πιο κρύο μέρος του πλανήτη παραμένει η Ανταρκτική, αν και δεν είναι κατοικήσιμη. Μια πρόσφατη ανακάλυψη αποκάλυψε ότι μικροσκοπικές κοιλάδες κοντά στην κορυφή του πάγου της Ανταρκτικής έφτασαν σε θερμοκρασίες -100 βαθμούς Κελσίου τον Χειμώνα. Κατά καιρούς φυσικά έχει μετρηθεί και άλλες ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες εκεί.

Pexels

Αν εξαιρέσουμε, λοιπόν, την Ανταρκτική, τα υπόλοιπα ψυχρότερα μέρη του κόσμου βρίσκονται στο βόρειο άκρο του πλανήτη, όπως στη Ρωσία που ήδη αναφέραμε, αλλά και στη Γροιλανδία και τον βορρά του Καναδά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Το πιο κρύο μέρος του πλανήτη δεν είναι αυτό που πιθανότατα έχεις στο μυαλό σου! εμφανίζεται στο iPop.
Πηγή: iPop
Για να δείτε όλο το άρθρο Το πιο κρύο μέρος του πλανήτη δεν είναι αυτό που πιθανότατα έχεις στο μυαλό σου! επισκεφθείτε το iPop